Poprawna wentylacja w kuchni ma ogromny wpływ na komfort użytkowania pomieszczenia. Sprawdź, jakie są dostępne metody wentylacji pomieszczeń i jakie wymagania musisz spełnić według prawa.
Spis treści
Wentylacja. Prawo budowlane
Kuchnia jest specyficznym pomieszczeniem, które według prawa musi być wentylowane. Strumień objętości powietrza wentylacyjnego według przepisów PN-83/B-03430 powinien wynosić:
- 70 m3/h w przypadku kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę węglową lub gazową,
- 50 m3/h w przypadku kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię elektryczną,
- 30m3/h w przypadku kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną, w mieszkaniu zamieszkałym przez maksymalnie 3 osoby,
- 50m3/h w przypadku kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną, w mieszkaniu zamieszkałym przez więcej niż 3 osoby.
Jeśli potrzebujesz pomocy w doborze odpowiedniej wentylacji dla swojej kuchni, hurtownia wentylacji Szczecin zaoferuje Ci pomoc. Proponuje sprawdzone systemu wentylacyjne, które pomogą Ci w uzyskaniu optymalnego przepływu powietrza w kuchni.
Rodzaje wentylacji
Wentylacja grawitacyjna
Wentylacja grawitacyjna to najpowszechniejszy rodzaj wentylacji. Zasada jego działania jest prosta. Specjalne kanały wentylacyjne odprowadzają ciepłe powietrze na zewnątrz. Cały proces opiera się na różnicy ciśnień. Dzięki powstaniu odpowiednich warunków atmosferycznych nieprzyjemne zapachy zostają wypchnięte.
To proste w montażu i jednocześnie tanie rozwiązanie. Warto jednak wiedzieć, że jego skuteczność jest uzależniona od panujących temperatur. Aby cały system działał prawidłowo, wewnątrz budynku musi być znacznie cieplej niż poza nim, a niestety nie zawsze jest to możliwe.
Wentylacja mechaniczna
Wentylacja mechaniczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest droższym rozwiązaniem, jednak w tym wypadku skuteczność nie jest uzależniona od warunków atmosferycznych. Działanie polega na wyciąganiu zanieczyszczonego i zużytego powietrza na zewnątrz. Nawiewane, świeże powietrze jest pobierane do wewnątrz oraz dodatkowo filtrowane. Dzięki temu dociera ono do wnętrza bez zanieczyszczeń czy alergenów. Skuteczność w tym zakresie zależy jednak od jakości zastosowanych filtrów oraz jakości samego systemu.
Popularnością cieszy się również rekuperacja, czyli system polegający na systemie mechanicznej wentylacji wraz z odzyskiem ciepła. Pozwala znacznie zmniejszyć straty cieplne w budynku i tym samym – zmniejszyć rachunki związane z ogrzewaniem. To rozwiązanie efektywne, a zarazem oszczędne.
Do wykonania wentylacji mechanicznej coraz częściej wykorzystuje się specjalne rury spiro, które dobrze pracują w różnych temperaturach, a także w środowiskach wilgotnych. Nie tracą swoich właściwości, a jednocześnie są łatwe do podłączenia.
Okap w kuchni a wentylacja
Okap jest urządzeniem, którego nie może zabraknąć w kuchni. Dzięki odpowiedniemu podłączeniu do kanału wentylacyjnego wciąga i usuwa z pomieszczenia brudne oraz zużyte powietrze. Ma to szczególne znaczenie w kuchni, w której obecne są opary pochodzące np. z kuchenki gazowej czy smażonego tłuszczu. Pobrane z pomieszczenia powietrza zostaje usunięte na zewnątrz budynku przez komin.
Optymalnym i popularnym w ostatnim czasie rozwiązaniem jest okap zabudowany z kominem. Dzięki dodatkowej, estetycznej obudowie, system ten zostaje ukryty i może pełnić funkcję dekoracyjną.
Poprawna wentylacja to także poprawna eksploatacja
Jeśli zależy Ci na dobrej wentylacji w kuchni, musisz przede wszystkim dbać o jej odpowiednią eksploatację. Na kratkach wentylacyjnych zbiera się tłuszcz, kurz i pyły, co w dłuższej perspektywie znacznie utrudnia swobodny przepływ powietrza. Aby tego uniknąć, wystarczy, że będziesz regularnie czyścić kratki. Zaleca się robić to średnio raz na 3-4 miesiące, jednak wszystko zależy od częstotliwości użytkowania kuchni.
Poza czyszczeniem kratek powinieneś również regularnie przeprowadzać przeglądy systemu wentylacyjnego – należy robić to średnio raz na rok.