Orzechy nerkowca coraz częściej pojawiają się na polskich stołach, m.in. w formie przekąski czy też jako dodatek do sałatek, omletów i kanapek. To jak najbardziej zrozumiałe, ponieważ odznaczają się doskonałymi właściwościami zdrowotnymi. Warto poszerzyć wiedzę na temat tych orzechów i dowiedzieć się skąd pochodzą oraz jakie mają właściwości odżywcze.
Spis treści
Orzechy nerkowca – skąd przywędrowały do Polski i co trzeba o nich wiedzieć?
Orzechy nerkowca przywędrowały do Polski z Ameryki Południowej. To właśnie tam zyskały największą popularność, a lokalna ludność poznała ich wyjątkowy smak. Uprawia się je przede wszystkim w krajach należących do strefy tropikalnej. Często można je zaobserwować m.in. w Indiach oraz Wietnamie. Przed trafieniem do sprzedaży orzechy nerkowca są dokładnie oczyszczane i poddane obróbce. Łupinę usuwa się z nich przy pomocy specjalnych rękawiczek ochronnych, a następnie poddaje się je prażeniu i gotowaniu.
Orzechy nerkowca – jakie mają właściwości zdrowotne oraz odżywcze?
Nie da się ukryć, że orzechy nerkowca są doskonałym źródłem witaminy B6. Dodatkowo odznaczają się wysoką zawartością cynku, potasu, magnezu i fosforu. Można w nich odnaleźć sporą dawkę białka (około 18 gramów w 100 gramach orzechów nerkowca). Nie brakuje w nich również zdrowych kwasów tłuszczowych. W związku z tym do codziennej diety włączają je nie tylko sportowcy, ale też osoby, które w najbliższym czasie zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Dla sklepów, które chcą się w nie wyposażyć odpowiednim wyborem będzie hurtownia orzechów nerkowca, tak aby nigdy ich nie zabrakło, a każda zainteresowana osoba mogła je w dowolnym momencie kupić. Czego można oczekiwać po orzechach nerkowca? Są odpowiedzialne za:
- poprawę funkcjonowania układu odpornościowego,
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- zmniejszenie uczucia zmęczenia,
- poprawę funkcjonowania układu nerwowego i skupienia,
- wzrost produkcji czerwonych krwinek.
Kluczem do sukcesu jest sprawdzony i renomowany producent orzechów nerkowca. Znając już ich najważniejsze właściwości odżywcze i zdrowotne, nikogo nie powinien dziwić fakt, że orzechy nerkowca są obecnie tak popularne.
Orzechy nerkowca – krótkie podsumowanie
Najwyższa pora na krótkie podsumowanie artykułu o smacznych orzechach nerkowca, które przywędrowały do Polski z Ameryki Południowej oraz Azji. Wypadałoby wspomnieć m.in. o tym, że orzechy nerkowca są cennym źródłem witaminy B6, zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu, fosforu oraz cynku. W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się około 18 gramów białka. W związku z tym są cenione przez sportowców, ale też przez te osoby, które chcą nieco schudnąć. Najważniejsze właściwości zdrowotne orzechów nerkowca to: poprawa funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, zmniejszenie uczucia zmęczenia, wzrost produkcji czerwonych krwinek i utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Bardzo dużą wagę przykłada się do tego, aby dostarczał je sprawdzony producent orzechów. Kupując orzechy nerkowca, hurtownia bakalii może okazać się idealnym rozwiązaniem.