Papaja jest wypełniona najbardziej niesamowitymi składnikami odżywczymi, takimi jak mikroelementy i minerały, które są niezbędne dla Twojego organizmu. Ten tropikalny owoc jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E i witaminy K. Posiada minerały takie jak potas i magnez. Posiada również właściwości proteinowe, błonnik i antyoksydanty. Teraz pojawia się pytanie – jak dowiedzieć się, kiedy papaja jest dojrzała?
Jest to znany i popularny owoc, dlatego łatwo dostępny w sklepach spożywczych na dziale owoców na każdym rynku.
Ale wybrać dojrzałą papaję jest trudno, ale nie dzięki wiedzy, którą będziemy omawiać w tym artykule.
Spis treści
Kiedy papaja jest dojrzała?
To kilka sztuczek, które pomogą Ci dowiedzieć się, kiedy papaja jest dojrzała?
Musisz spojrzeć na skórę papai, jeśli jest ona głównie pomarańczowa lub bardziej żółta niż zielona, ale jędrna w strukturze to jest dojrzała. Daje również subtelny zapach papai, ponieważ surowa papaja nie ma charakterystycznego zapachu.
Inną sztuczką jest delikatne przyciśnięcie palca u podstawy papai. Po naciśnięciu papai, palec powinien lekko wcisnąć i jednocześnie skóra powinna być jędrna, to oznaka że papaja jest idealnie dojrzała.
Kiedy kolor jest pomarańczowy lub żółty w całości i zapach jest przytłaczający to znaczy że owoce są przejrzałe, lepiej jest unikać przejrzałych papai. Należy również unikać nadmiernego obicia owoców. Drobne ślady i siniaki są powszechne.
Zawsze zaleca się zakup papai częściowo dojrzałej, która zmienia kolor na pomarańczowy lub żółty, jeśli nie planujesz jej natychmiast zjeść. Zakup w 75% dojrzałej papai i pozwala jej dojrzewać w kuchni, po umieszczeniu jej w miejscu, w którym wpada światło słoneczne. Możesz również umieścić papaję w papierowej torbie lub owinąć gazetą, aby proces dojrzewania przebiegał szybciej.
Wiele razy zdarza się, że nie zdajemy sobie sprawy, czy papaja jest w pełni dojrzała lub nie i po przecięciu dowiadujemy się, że nie jest odpowiednio dojrzała. W tym czasie, wystarczy przykryć papaję folią spożywczą i dać jeden lub dwa dni na naturalne dojrzewanie.
Więc teraz wiesz, kiedy papaja jest dojrzała?
Jak pokroić dojrzałą papaję?
Umyj i wytrzyj papaję, a następnie przetnij pionowo i wyskrob z nasion za pomocą łyżki. Ale nie popełniaj błędu wyrzucając te nasiona papai. Spójrz na zalety nasion papai, których tak naprawdę nie znasz. Następnie obieramy skórkę i kroimy w kostkę, a jeśli masz melonową łyżkę, możesz z niej skorzystać, wizualnie będzie to wyglądało dobrze.
Nie wyrzucaj skóry papai; możesz nacierać nią skórę twarzy i szyi. Następnie zmyj twarz po ok 15 minutach. Natychmiast twarz będzie promienna i delikatna.
Możesz jeść papaję kiedy tylko chcesz, jednak najlepszym czasem na zjedzenie papai jest pora śniadania. To daje orzeźwiający i świeży początek dnia. Zamiast ciężkiego deseru, możesz jeść papaję jako zdrowy deser. Posiada enzymy proteolityczne, które rozpadają się i ułatwiają trawienie.
Jak jeść papaję?
- Wybierz dojrzałą papaję
- Przetnij papaję na pół
- Otwórz papaję
- Zgarnij nasiona łyżką
- Wyciągnij miąższ i jedz
- …albo obierz skórkę i zjedz w całości
- …albo po obraniu pokrój w plasterki
Możesz jeść samą papaję, wyciskając na niej sok z cytryny, ponieważ wzmacnia słodycz i smak papai.
Możesz też spróbować różnych przepisów z dojrzałą papają:
Sałatka z pikantnej i aromatycznej dojrzałej papai
Weź mały kawałek dojrzałej papai, łyżkę parzonych orzeszków arachidowych, jeden średni ogórek, łyżeczkę tartego twarogu, łyżeczkę soku cytrynowego, jedna lub dwie zielone papryczki chili, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu w proszku.
Obieramy i kroimy kawałki papai, następnie kroimy kawałki ogórka. Teraz weź miskę i dodaj papaję, ogórek, wygotowane orzeszki ziemne. Posiekaj zielone chili i dodaj do miski, następnie dodaj sok z cytryny, czarny pieprz i sól na smak. Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec posyp tartym twarogiem na wierzchu. Sałatkę można podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.
Zdrowy deser
Weź średniej wielkości dojrzałą papaję, jedną filiżankę kefiru, dwie łyżki skondensowanego mleka.
Obieramy i drylujemy papaję, następnie łyżką wycinamy kulki i przechowujemy w lodówce. Teraz weź miskę i wlej do niej kefir i skondensowane mleko, i ubij je odpowiednio. Teraz weź małą szklankę lub małą miseczkę do indywidualnej porcji. Uformuj pierwszą warstwę z papai, kładąc na dnie wyciętą papaję, a następnie zrób warstwę z kefiru i skondensowanego mleka. Zrób dwie warstwy zawieszonej masy serowej i trzy warstwy papai. Deser ten jest łatwy do przyrządzenia i pyszny w smaku.
Domowej roboty konfitura z papai
Weźmy jeden duży dojrzały owoc papai, obieramy, kroimy i drylujemy go, kroimy na drobne kawałki. Na patelnię włożyć kawałki papai i trzy łyżki cukru i smaż do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać łyżkę soku cytrynowego. Po osiągnięciu temperatury pokojowej przełóż do słoika i włóż do lodówki. Dżem można przechowywać w lodówce przez miesiąc.